ΡΟΒΙΕΣ

Ανακαλύψτε τα όμορφα χωριά
της Βορείου Ευβοίας

Οι Ροβιές είναι ένα πανέμορφο, παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση 95 χλμ βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Ανήκει στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης-Αγίας Άννας και βρίσκεται 9 χλμ βόρεια της Λίμνης και 15 χλμ νότια της Αιδηψού. Οι Ροβιές είναι το τέλειο μέρος για ηρεμία και χαλάρωση και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές, αλλά και για ήσυχες ρομαντικές εξορμήσεις. Είναι επίσης πασίγνωστες για τα μαγευτικά πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα που χαλαρώνουν κάθε επισκέπτη.

Το χωριό είναι χτισμένο μέσα σ’ έναν ελαιώνα ανάμεσα σε δύο βουνά, το Τελέθριο και τον Καβαλάρη. Το όνομα Ροβιές αποδίδεται σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση του τόπου στο μικρό πράσινο φασόλι Ρόβι που χρησίμευε ως ζωοτροφή, ενώ μελετητές το αποδίδουν στον μυθικό ονο-κένταυρο Ορόβα. Η κατοίκηση στην περιοχή των Ροβιών αρχίζει από την παλαιολιθική περίοδο. Κατά την αρχαιότητα οι Ροβιές ταυτίζονται, όπως αναφέρεται από τον Στράβωνα και τον Θουκιδίδη, με την πόλη Οροβιαί, που βρισκόταν κοντά στην πόλη των Αιγών(σημερινή Λίμνη). Στην πόλη των Οροβιών λατρευόταν ο Ηρακλής και ο Απόλλωνας και προς τιμήν του τελευταίου υπήρχε το μαντείο του Σελινουντίου Απόλλωνα.

Στο κέντρο του χωριού διατηρείται ένας Μεσαιωνικός Πύργος που κοσμεί το χωριό για εκατοντάδες χρόνια. Χτίστηκε από τους Φράγκους και αποτελούσε παρατηρητήριο για την προστασία τους από τους πειρατές. Μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε από τους Ενετούς, τους Τούρκους και του Έλληνες.

Κατά μήκος της παραλίας του χωριού υπάρχουν φυσικοί μικροί κόλποι, όπου μπορεί κανείς να κάνει το μπάνιο του και να απολαύσει το μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Φτάνοντας στον δρόμο που οδηγεί στον Ελαιώνα του χωριού, βρίσκεται το εργοστάσιο χαρτοποιίας Ροβιών, το οποίο δεν λειτουργεί πια. Ήταν γερμανικής τεχνολογίας και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1900. Η δημιουργία του ήταν μια πρωτοβουλία της Μάνας του Στρατού, Άννας Μελά Παπαδοπούλου. Το εργοστάσιο παρήγαγε χαρτί(λαδόκολλα εξαιρετικής ποιότητας) και δίπλα του υπήρχε σκάλα φορτοεκφόρτωσης.

Λίγα βήματα πιο κάτω, στον μεγάλο Ελαιώνα του χωριού, ο τοπικός Συνεταιρισμός παράγει λάδι και τις γνωστές γεμιστές ελιές (με αμύγδαλο, πιπεριά, λεμόνι, σκόρδο κ.α) που εξάγονται σε πολλά κράτη εκτός Ελλάδος.

Περιοχή & Αξιοθέατα

Λίμνη

Λίμνη

Η Λίμνη είναι μια από τις ομορφότερες κωμοπόλεις της Εύβοιας. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της και τα καλντερίμια της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ήλια

Ήλια

Στα Ήλια, ένα γραφικό ψαροχώρι με γαλήνια ατμόσφαιρα και πανέμορφο περιβάλλον θα βρείτε παραδοσιακές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αιδηψός

Αιδηψός

Η μεγάλη προίκα των Λουτρών Αιδηψού είναι οι ιαματικές πηγές τους. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ωρεοί

Ωρεοί

Η ιστορική και πολιτιστική πορεία των Ωρεών διαρκεί για σχεδόν 3 χιλιετίες και αποτελεί τον ιστορικό πυρήνα της Β.Εύβοιας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ