Μοναστήρια

Μοναστήρια

Η θέα από τη Μονές είναι μοναδική, ενώ στο γαλήνιο περιβάλλον τους μπορείτε να ξεκουραστείτε και να γνωρίσετε από κοντά τον τρόπο ζωής των μοναχών.

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Γνωρίστε τη μεγάλη θρησκευτική κληρονομιά
της Βόρειας Εύβοιας

Όσιος Δαυίδ

Σε κοντινή απόσταση από τις Ροβιές, στο σταυροδρόμι κοντά στον κεντρικό δρόμο Κερασιάς-Ιστιαίας, βρίσκεται το φημισμένο ανδρικό Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Στον ναό του μοναστηριού φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου(ρωσικής προέλευσης) και άλλα πολύτιμα κειμήλια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το ασκητήριο του Οσίου Δαυίδ διανύοντας με τα πόδια μια μικρή απόσταση μέχρι την σπηλιά όπου ασκήτεψε ο θαυματουργός Όσιος. Αξίζει το πέρασμα από το υπόγειο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στη ΝΑ πτέρυγα των κελιών του μοναστηριού, στο οποίο θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Στο κατακομβικό αυτό εκκλησάκι κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λέγεται ότι λειτουργούσε «κρυφό σχολείο». Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος), αλλά και την 1η Νοεμβρίου στην μνήμη του Οσίου Δαυίδ, καθώς και στις 22 Νοεμβρίου στην μνήμη του Αγίου Ιακώβου ηγούμενου και μετέπειτα Αγίου.

Μοναστήρι Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Το Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου είναι μια νεοσύστατη Μονή χτισμένη σε μια καταπράσινη πανέμορφη πλαγιά, μετόχι της Μονής Ηλίων. Η θέα από τη Μονή είναι μοναδική, ενώ στο γαλήνιο περιβάλλον της μονής μπορείτε να ξεκουραστείτε και να γνωρίσετε από κοντά τον τρόπο ζωής των μοναχών. Στον δρόμο Αιδηψού-Ροβιών, υπάρχει διασταύρωση με δρόμο που οδηγεί μετά από 2 χλμ στην Μονή.

Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων

Η γυναικεία Μονή του Αγίου Γεωργίου Ηλίων είναι χτισμένη σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και απέχει περίπου 10 χλμ από τις Ροβιές. Η ιστορία της μονής ξεκινάει από πολύ παλιά και έχει πολύ ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά κειμήλια που μαρτυρούν την ιστορία της πορείας της. Εξαίρετης τέχνης είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Μονή Γαλατάκη

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που είναι επίσης γνωστό και ως Μονή Γαλατάκη, χτίστηκε τον 15ο αιώνα και είναι μια από τις αρχαιότερες μονές της Ευβοίας και της Ελλάδας γενικότερα. Απέχει 12 χλμ από την Λίμνη και βρίσκεται σε μια πραγματικά μαγευτική τοποθεσία 200 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα, έχοντας έτσι εξαίσια θέα προς τον Ευβοϊκό. Ήταν ανδρική σε όλη την διάρκεια της πολύκροτης ιστορίας της, όμως από το 1946 έγινε γυναικεία. Στον περίβολο της μονής υπάρχουν μέλη αρχαίου ναού(Ποσειδώνα), ενώ στον ίδιο χώρο δεσπόζει ένας ενετικός πύργος, που σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τον Όσιο Δαυίδ τον Γέροντα. Πολύ κοντά στη μονή, σε μια βραχώδη τοποθεσία είναι το ασκηταριό του Αγίου Ανδρέα. Γιορτάζει στην επίσημη γιορτή του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά και την 20η Μαΐου, επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του.

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται στο Προκόπι(απέχει περίπου 40 χλμ από τις Ροβιές) και είναι αφιερωμένος στον ομώνυμο άγιο. Μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται καθημερινά το ιερό λείψανο του Αγίου. Η Εκκλησία χτίστηκε από Έλληνες πρόσφυγες της Καπαδοκίας μετά την Μικρασιατική καταστροφή, οι οποίοι μετέφεραν μαζί τους το σκήνωμα του αγίου τους. Το κτίριο καταστράφηκε από τους Τούρκους και ξαναχτίστηκε το 1877. Γιορτάζει 27 Μαΐου.

LAPPAS ROOMS

Φωτογραφίες